2010 m. vasario 3 d., trečiadienis

Interviu su skrebuke Irma

Laba diena,
labai džiaugiuosi, pristatydama naują mūsų dienoraščio skiltį: Interviu su skrebuke.
Kalbinsime skrebukes lietuvaites, skrebinančias ir Lietuvos, ir užsienių padangėse, užduosime pačius įvairiausius, padedančius pažinti nors mažytį jų skrebinimo pasaulio gabalėlį ir taip paskatinti visus nedrįstančius suskaupti ir pradėti savo skrebinimo kelią :)
Jei, perskaitę šį ar busimus interviu, drąsiai rašykite komentarą, o mes pakviesime kalbintą skrebukę Jums atsakyti ;)
Šiandien kviečiu susipažinti su Irma Peredne.

Irmą ir jos darbus galite rasti:
Jos dienoraštyje
scrapmanijoje
SIStv galerijoje
flickr galerijoje

Turbūt didžioji mūsų dienoraščio skaitytojų dalis Irmą jau virtualiai pažįsta, tačiau pradėti interviu skiltį ne nuo jos - būtų nusikaltimas :). Ji pirmoji Lietuvos interneto erdvėse pradėjo kalbėti apie skrebinimą, ji pirmoji parodė savus fantastinius skrebukus ir padėjo "žalioms" skrebukėms susivokti kas per žvėris tas skrebinimas bei kokius stebuklus daro vienas ar kitas skrebinimui skirtas įrankis :) :) :)
Todėl kviečiu užplikyti puodelį arbatos, įsitaisyti jaukiame krėsle ir paskaityti ką man papasakojo Irma ;)



*Irma, trumpai prisistatyk mūsų skaitytojams, juk gali būti, kad yra dar Tavęs nepažįstančių :)

-- Esu 30+ metų, gimusi gražiausią metų mėnesį - balandį. Būdama 11 metų su šeima emigravau į JAV, kur iki šiol gyvenu. Jau nuo mažens kūryba mano gyvenime užima svarbią vietą. Universitete dėstytojai skatino studijuoti dailės studijas, bet įtakojama artimųjų, pasirinkau praktišką medikės profesiją. Esu ištekėjusi už užsieniečio, susilaukėme dviejų sūnelių.

*Pokalbį pradėkime nuo įdomiausių dalykų. Pradžių pradžia. Kaip gi pakliuvai į skrebinimo pasaulį? Kiek laiko jau tame pasaulyje gyveni?

-- Skrebinti pradėjau 2004 metų rudenį kai laukiausi savo pirmagimio. Mano tikslas kaip ir daugumos naujų skrebukių, buvo sukurti sūnelio pirmų metukų albumą. Skrebinimo srityje esu savamokslė - jokių kursų ar seminarų niekada nelankiau.

*Tavo mėgiamiausi SB pasaulio kūrėjai. Gal turi tokių, kurie Tave įkvepia, gal yra tokių, kurie lyg mokytojai, galbūt yra tokių, kuriais žaviesi?

-- Kūrėjai kurie mane labiausiai įkvepia?... Iš tiesų jų yra labai daug, bet vienintelė, kuria žaviuosi tai Ali Edwards. Ali Edards dienoraštis.
Pastebėjusi, jog pradedu skrebinti paviršutiniškai, t.y. darau dekoratyvinius skrebukus, kuriuose mažai teksto ir skirta per daug dėmesio konkrečiai priemonei, vis sugrįžtu paskaityti Ali skrebinimo filosofiją, kuri man lyg kompasas, parodantis kelią atgal prie mano asmeninių skrebinimo prioritetų.

*Skrebini iš ties jau gana ilgai, galbūt gali nusakyti kokio gi stiliaus tavo darbai?

-- Mano skrebinimo stilius vienareikšmiškai - įvairus. Priklauso nuo mano nuotaikos, muzikos, kurios klausausi rinkdamasi nuotraukas skrebinimui, emocinės būsenos, netgi sapnų.
Būdama naujokė, skrebindavau tam, kad vaikai mane geriau pažintų, dabar skrebinu, kad pati save geriau pažinčiau.
Naujai man atrasta skrebinimo kryptis, tai skrebinimas-terapija (Art journal - meninis dienoraštis). Turiu albumą, kurio niekam nerodau, jame sudėti darbai, padėję man susidoroti su keliais slegiančiais išgyvenimais. Ir tai vien skrebinimo dėka. Savo darbuose naudoju simbolius, kuriuos suprantu tik aš viena, visgi kai kuriuos darbus rodau savo galerijose, palikdama tik tas dalis, kurias pageidauju rodyti viešai.
Man nėra taip jau svarbu rasti savo stilių. Nuotrauka ir ją supanti istorija diktuoja kokias detales, spalvas ir stilių parinkti.

*Keliaudama savu Sb kūrybiniu keliu, tikėtina, atradai labai daug įvairių priemonių ir įrankių gamintojų, juk gyveni JAV, kur SB priemonių gausa didžiausia. Gal gali papasakoti kokie gamintojai yra Tavo mėgiamiausi ir kodėl?

-- Mėgiamiausi skrebinimo priemonių gamintojai: 7Gypsies, Jenni Bowlin, Basic Grey, Hambly, Tim Holtz.
Šių gamintojų produktų asortimentas manęs niekad nenuvylė. Labiausiai traukia senovinis (vintage) stilius, natūrialios spalvos bei medžiagos...
Išvardintų gamintojų kolekcijos visus tuos kriterijus turi ;)

*Aptarėme stilius ir priemones, manau, atėjo laikas papasakoti apie svarbiausią dalyką - patį skrebinimo procesą. Kas gi Tave įkvepia?

-- Šeimynėlė miega, o aš užsidarau savo rankdarbių kambaryje ir atsijungiu nuo pasaulio. Štai taip prasideda mano darbas. 99% mano skrebukų yra pagaminti būtent tuo metu kai turėčiau miegoti. Užsigrūdinau ir tapau insomnike :D (iš angl. k. insomniac - žmogus, kankinamas nemigos).
Kad netrukdyčiau miegantiems, muzikos klausausi su ausinėmis. Dažnai mano rojuje apsilanko katytė Dusty, bet ji garsiai knarkia(!), va tuomet muzika labai praverčia :D.
Procesas. Pradedu nuo to, kad pasirenku nuotraukas iš albumo (su kišenėlėmis), kuriame esu sumetusi įvairių laikotarpių nuotraukas, kurias ketinu skrebinti. Pavartau albumą ir randu tą nuotrauką(-as), kuri(-ios) labiausiai jaudina ir prašosi, kad papasakočiau jų istoriją. Neskrebinu įvykių iš eilės. Tad vieną dieną skrebinu apie savo vaikystę, kitas skrebukas gali būti apie sūnelio ketvirtąjį gimtadienį, nors trečiojo gimtadienio nuotraukos dar neskrebintos. Pastaruoju metu pradėjau dažniau naudotis eskizais. Mėgaujuosi skrebinimo procesu: popierių, detalių, niekučių parinkimu, derinimu. Man nėra svarbu girtis naujai atrastais dizainais. Naudodama eskizus skrebinu žymiai sparčiau. Nesugebu pradėti naujo skrebuko/projekto tol kol visas kambarys nesutvarkytas ir visi, prieš tai daryto darbelio, pėdsakai nepašalinti. Nesugebu dirbti prie dviejų projektų vienu metu. Nepradedu naujo, neužbaigusi pradėtojo.

*Tai skrebini visada viena? O gal mėgsti ir su kolegėmis paskrebinti?

-- Skrebinti mėgstu tiktai viena. Skrebinimas tai atsijungimas, apsilankymas stebuklingoje mūzos karalystėje. Bandžiau (nesėkmingai) skrebinti kompanijoje, tačiau tapau labai išsiblaškiusi ir daugiau dėmesio skyriau bendravimui nei darbui.

*Pastebėjau, kad yra tam tikri įrankiai, be kurių negaliu pradėti jokio darbo. Ar turi ir Tu tokių įrankių komplektą? Kokie jie?

-- Taip, turiu. Tai:
Genesis Trimmer (popieriaus pjaustyklė)
Scotch ATG 714 Glue Gun (sausų klijų pistoletas)
Siuvimo mašina (apsiūti darbeliai man atrodo labiau užbaigti)
Milwaukee embossing heat gun (reljefinio dekoravimo degintuvas... t.y. statybinis dažų degintuvas)
Big Bite, Crop-A-Dile (įvorių, kniedžių įsegimo įrankis)


*O kokie Tavo mėgiamiausi skrebukų formatai?

-- Dažniausiai skrebinu 12x12 colių (30,5x30,5 cm) skrebukus, taip pat labai mėgstu mini albumus. Atvirukai manęs visai nedomina.


*Kaip laikai visą savo SB gėrių turtą, sukauptą per tiek metų? Galbūt turi kokių paprastų, jau išmėgintų rpeimonių grupavimo ir skrebukų archyvavimo būdų?

-- Į šį klausimą atsakymų turiu net kelis. Juos galite rasti mano dienoraštyje. Ten parašiau tris straipsnius, kuriuose gausu ne tik tekstinės, bet ir vaizdinės informacijos, todėl kviečiu aplankyti mano rankdarbių kambarį.

*Kaip supratau, aplankiusi Tavo darbo kambarį, priemonių turi š ties nemažai, visgi galbūt yra dar kokių nors svajonių? Gal esi nusižiūrėjusi naują pirkinį?

-- Turiu tiek sukauptų SB gėrių, jog drąsiai galiu sakyti, kad daugiau nieko nebereikia. To, ką jau turiu, pakanka skrebinti (tiksliau, jau nėra vietos mano darbo kambaryje naujiems gėriams : ).
Planuoju dažniau aplankyti blusų turgų ir jei aptiksiu kokių autentiškų, antikvarinių daiktų, tinkamų skrebinimui: senų nuotraukų, atvirukų, nertinių, užrašinių, galbūt netgi kitų senovinių (vintage) skrebinimo albumų, nepraleisiu progos juos įsigyti. Komercinėmis, spec. SB priemonėmis daugiau nesidomiu :).


*Vis daugiau Lietuvos žmonių atranda skrebinimą. Ką pasakytum ar patartum tik ką iškeptai(-am) skrebukei(-ui)?

-- Ką patarčiau? :) ...

Jei žvelgiant į kitų skrebinimo darbelius kylą mintis, jog "aš niekada taip nesugebėsiu", prisiminkite, kad visi pradėjo nuo pirmos įkaltos kniedės, pirmo sukarpyto popieriaus lapo, o pirmas rezultatas tikrai nebuvo stulbinamai tobulas.
Interneto platybės - geriausias mokytojas: YouTube pamokėlės, skrebinimo forumai, galerijos. Skrebukių bendruomenė yra nuoširdi ir siekianti padėti naujokams, patarti ir paskatinti jų kūrybą. Klauskite drąsiai, jei kas neaišku.
Nelaukite kol atsiras daugiau laiko, lėšų, kada užaugs vaikai ar apskritai kada susilauksite vaikų ar aprims gyvenimas... Jei lauksite, nesulauksite tos idealios dienos :).
Pradedančia skrebinimo priemonių lobynas nebūtinas. Pradžiai patarčiau įsigyti akvarelės popieriaus, dažų (ypač akrilinių), juostelių, sagų, audinių skiautelių. Štampavimui galima naudoti netgi buitines priemones: stiklines, sulamdytą popierių, popieriaus iškarpas ir t.t. Pastebėjau, kad skrebinimo galerijose labiausiai vertinamas originalumas ir netradicinių medžiagų panaudojimas.
Labiausiai linkiu išdrįsti būti savimi ir gerbti savo kūrybišką unikalumą. Jei dabartinis skrebbinimo stilius ar tendencija nėra Jūsų skonio - nesistenkite būti kaip visi, nepasiduokite bandos jausmui.
Statistika skelbia, kad dauguma skrebukių meta skrebinimą, nes jaučia nespėjančios suskrebinti visų ankstesnių nuotraukų ir pasivyti dabartį. Mano skrebinimo žodyne nėra žodžių: "turiu, būtina ar privalau". Skrebinimas man yra smagus hobis, o ne įsipareigojimas, to noriu palinkėti ir visiems naujokams ;).

*Skrebini gana ilgai. Jau atsirinkai kas Tau svarbu, kas įkvepia ir teikia džiaugsmo... Tad gal gali išsakyti savo pastebėjimus kaip keitėsi SB pasaulis per Tavo kūrybos metus?

-- Apie pasikeitimus galiu pasakyti, išskirdama kelis dalykus:
  • Vis daugiau tradicinės rūšies skrebukių (skrebinančių realiomis priemonėmis), pasineria į skaitmeninį arba hibridinį skrebinimą. Priežastys: padidėjo šeima, pradėjo dirbti, todėl lieka vis mažiau laiko skrebinti, naudojant realias priemones. Skaitmeninio skrebinimo privalumas tas, kad kompiuteriu gali skrebinti bet kur: oro uoste, gydytojo kabineto laukiamajame ir pan. Dar viena priežastis - ekonominė. Tačiau man šis skrebinimo būdas negresia :)
  • Beveik visos skrebukės, tapusios profesionalėmis, žinomomis skrebinimo bandruomenėje, pasineria į fotografiją ir įkuria savo fotografijos verslą.
  • Nuotraukos. Vartant skrebinimo žurnalus, gali pasirodyti, kad nepakanka skrebinti eilinę momentinė nuotrauką. Dabar, jei nuotrauka atrodo neperdirbta su daugybe efektų, filtrų, tekstūrų, rėmelių ar pan. vertinama lyg visai neypatinga. Pastaruosius kelis metus jaučiuosi atsilikusi Photoshopo naudotoja, tad nemažai dėmesio skyriau šios spragos užtaisymui. Pramokau tiek, kiek man reikėjo, bet suvokiau, kad jei pasiklysiu PS miškuose, siekdama išgauti tą tobulą efektą kiekvienoje nuotraukoje, prarasiu labai daug laiko, būtino pačiam skrebinimo procesui.
  • Yapč populiarus tapo nepriklausomas stilius ir originalumas: be taisyklių, nenaudojant specialių skrebinimo priemonių.
  • Dar didesnis skrebinimo bendruomenės susiskaldymas į skirtingas bendraminčių grupeles, kurios buriasi pagal skrebinimo stilių, tautybę, skrebinimo temas, formatus... Dabar daug lengviau rasti bendraminčių kompaniją, kurioje pasijusi suprantama ir palaikoma.
Na, o kokia skrebinimo ateitis LT dar bus matyti :). Prognozuoju, kad ilgą laiką populiariausia skrebinimo sritis bus atvirukų bei dovanėlių gamyba. Bendrai tariant apie lietuvius tautiečius - jie nelinkę viešinti asmeniškumų skrebinimo formatu ar netgi savuose interneto dienoraščiuose. Jau kelintą kartą esu girdėjusi, kad "LT mažas kaimas - visi vieni kitus pažįsta" arba bijo apkalbų, pasityčiojimų. Dar daugumą veikia įsitikinimas, kad gyvena "eilinį gyvenimą", nieko įdomaus neturi papasakoti. Man graudu tai girdėti. Juk mes visi unikalūs žmonės, skrebinimas skirtas ne tik Holivudo žvaigždėms. Tvirtai tikiu, kad kiekvienas iš mūsų gyvena autentiškus gyvenimus, vertus įamžinti skrebinimo darbeliuose. Labai linkiu kitiems, kad patirtų teigiamą skrebinimo įtaką, nes tai priemonė, galinti konstruktyviai padėti įveikti išgyvenimus, įamžinti šeimos šventes, tradicijas bei kasdieninius momentus, nudžiuginti artimuosius rankų darbo dovanėlėm...
Skrebinimas - tai hobis, kuris tarnaus taip, kaip Jūs norite, trokštate.

*Ačiū. Puikiai pasakei, pritariu Tau ir labai tikiu, kad mūsų tautiškas kuklumas nesukliudys žmonėms pažinti skrebinimo džiaugsmo.
Ką gi, pabaigai noriu Tavęs pasiteirauti apie SB laimėjimus, nes žinau, kad jų tikrai yra;)

-- Pirmas didžiausias laimėjimas buvo CK (Creating Keepsakes) žurnalo "Hall of Fame"( garbės titulas) konkursas. Po to keli mano skrebukai buvo publikuojami CK žurnale. O paskutinis malonus įvertinimas tai, kad atradusi savo bendraminčių grupelė "Glitter Girlz", sužinojau, jog esu jų kviestinė dizainerė. Ten kiekvieno mėnesio 15 dieną pristatoma kviestinė dizainerė, kuri pateikia naują temą bei pavyzdinį skrebuką. Vėliau ta pačia tema skrebina visa Glitter Girlz dizainerių komanda.
Ir vienas netikėtas laimėjimas yra tai, kad skrebinimo dėka susipažinau su man labai brangiu žmogeliuku.

*Štai ir viskas. Klausimai baigėsi :) Noriu padėkoti , kad kažkada užklydai į lietuvišką forumą, kuriame paskleidei skrebinimo virusą po Lietuvą, o jis sklinda. Sklinda dar lėtai, tačiau jei jau ką "pričiumpa" nepaleidžia niekada.:D :D :D.
Linkiu Tau ir toliau džiaugtis skrebinimo pasaulio atradimais bei amžinos kūrybinės Mūzos draugijos, kad dar ilgai kurtum savo išskirtinius skrebukus. Sėkmės ir labai lauksime Tavęs Lietuvoje.
Ačiū, Irma. Šis virtualus interviu man labai patiko, pasijutau lyg iš tiesų būčiau sedėjusi šalia, gėrusi arbatą ir plepėjusi mėgstama tema.


Visus skaitytojus kviečiu išsakyti kilusius jausmus ar klausimus šio interviu komentaruose.
Sėkmės

Virtualiai Irmą kalbino ir interviu paruošė Relija
Redagavo Isida

Keli naujausi Irmos skrebukai







11 komentarų:

  1. Ačiū už suteiktą galimybę pakalbėti apie mano gyvenimo narkotiką--skrebą.
    Ištiesų labai daug "priplepėjom", bet bus dar smagiau realiai susitikti su skrebą palaikančiom kada apsilankysiu LT.
    Lauksiu ir kitų skrebukių interviu.
    Dėkui relija ir Isida ;)
    Irma

    AtsakytiPanaikinti
  2. Irma, man buvo malonumas ruošti šį interviu. Net neabejok, kad susitiksime, Tu tik atlėk pas mus ;)

    AtsakytiPanaikinti
  3. Mergaitės, ačiū už interviu. Kaip smagu buvo skaityti :) Asta

    AtsakytiPanaikinti
  4. aciu uz interviu,po jo jauciuosi siek tiek daugiau pazystanti Irma,nei lyg siol:)

    AtsakytiPanaikinti
  5. Smagu, dar truputuką daugiau su Irma susipažinti. :)

    AtsakytiPanaikinti
  6. Labai labai patiko paskaityti interviu :) Ačiū ačiū!

    AtsakytiPanaikinti
  7. Labai smagu buvo paskaityti si interviu. Aciu Relija ir aciu tau Irma. Dziaugiuosi atradusi sirdziai miela uzsiemima. Reda

    AtsakytiPanaikinti
  8. Atėjau į darbą, prisėdau prie savo kompo ir įsijungiau šį forumą. Taip jau darau 2 savaites kiekvieną rytą. Laukiu nesulaukiu čia pabuvoti. Tai mane įkvepia ne tik kūrybai, bet ir darbui. Čia pas jus taip šilta ir malonu pabūti. Štai ir šiandien atklydau į dienoraštį, užklydo akis į skiltį INTERVIU. Dėkoju jums už šį interviu, galiu jau pažinti ir artimiau šį žmogutį. Irma esi labai šiltas, kūrybingas ir manau plačiai į pasaulį žiūrintis žmogutis. Sėkmės, ir su nekantrumu lauksiu kitų interviu. Irmutei mintimis siunčiu lietuvišką mėlynakę žibutę ir pūkuotą geltonpūkį kačiuko pumpurėlį. Lina

    AtsakytiPanaikinti
  9. Iš tiesų ir aš, skaitydama šį interviu, pasijutau taip, lyg sėdėčiau šalia su puodeliu kvapnios arbatos ir klausyčiausi Irmos bei Aurelijos pokalbio... Pokalbis gavosi labai įdomus.

    Aurelija, uždavei gerų klausimų, jie padėjo ir artimiau pažinti Irmą, ir gauti naudingos informacijos apie SB.

    Irma, tu nemoki kalbėti nuobodžiai, sausai, tave skaityti galima lyg knygą. :)

    Aiva

    AtsakytiPanaikinti
  10. Merginos, labai džiaugiuosi, kad patiko INTERVIU rubrika.
    Labai laukiu prašymų ar pasiūlymų koks interviu būtų Jums įdomus.

    vasario 16 d. Jūsų laukia jau naujas interviu, šį kartą jis bus iš parduotuvės ;)

    AtsakytiPanaikinti
  11. Dėkoju visiem ;) malonu kad skaitėte šį interviu ir galbūt dar kažką nežinoma anksčiau sužinojote apie mane.
    Taip pat, ačiū relijai ;)

    AtsakytiPanaikinti