2012 m. vasario 16 d., ketvirtadienis

Atviruko konkursas #2 Tendencija - Veltinis.

Štai jau ir vasaris įpusėjo, bet žiema dar net nežada trauktis ir vis baugina savo šaltomis ir giliomis pusnimis. Kiekvieną vakarą norisi šildytis, geriant karštą arbatą, arba retkarčiais pasimėgauti karšto vyno taure, įsispyrus į jaukias ir šiltas namines veltinio šlepetes. O kad būtų dar šilčiau - naujas atviruko konkursas.

Pradžiai siūlome pasižvalgyti kiek įdomių ir žavingų dalykų galima sukurti iš veltinio.

Veltinis - vienas seniausių audinių. Šiais technologinių pažengimų laikais veltinis apdorojamas įvairiausiais įrengimais ir išnaudojamos pagrindinės jo savybės. Jis atsparus drėgmei, šiltas, malonus liesti, tvirtesnis nei dauguma kitų audinių.  Jo tvirtumas leidžia sukurti pačių įvairiausių ir netikėčiausių dekoracijų.
Peržvelgsime kaip plačiai ir įvairiai galima panaudoti veltinį.
Sluoksniuojant, lankstant, klostuojant ir visaip kaip dėliojant tuos pačius elementus - sukuriamos labai dailios faktūros, kurios pritaikomos interjerų dekoracijoms (pagalvėlėms, kilimams, paveikslams ir kt.)
Veltinio ypatinga savybė išlaikyti šilumą - jau seniai naudojama drabužių pramonėje, tačiau šiomis dienomis išnaudojamos ir dekoratyviosios šio audinio savybės. Drabužiai siuvami naudojant išvirkščias-dekoratyvias siūles. Taip pat labai patogus kuriant aplikacijas vaikiškiems drabužiams ar aksesuarams. 

Veltinio audinys labai sėkmingai dažomas pačiomis įvairiausiomis spalvomis. Naujausios mados ir dizaino tendencijos labai stipriai įtakojamos "Žaliosios bangos" (kai žmonės gyvena ekologiškai) - kalba apie natūralias spalvas.

Veltinis puikus garso izoliatorius - todėl jis pradėtas naudoti didelių ir erdvių patalpų sienoms. Faktūriniai sienų apmušalai - labai suminkština ir suteikia jaukumo didelėms erdvės ir atlieka akustinę funkciją.

Techniloginių  įrengimų dėka veltinis - puiki medžiaga baldams. Ne baldų apmušalams - o patiems baldams, šviestuvams.
Lazerinių pjaustyklių dėka jis virsta įvairiausių ornamentų plokštėmis, o vėliau - stalo padėkliukais, širmomis ar namų interjero dekoracijomis. 

Kaip jau minėjau, ši medžiaga suteikia tikrai didelę laisvę fantazijai. Mane pakerėjo netikėtas veltinio panaudojimas - faktūriniam šviestuvui ir pačioms įvairiausioms vazoms. 

Daiktinės - jų niekada nebūna per daug, bent jau aš savo namuose turiu kokias šešias, kuriose vis nugula daikteliai iš kišenių, rankinių. Veltinio daiktinė siūlams, žurnalams, raktams, malkoms, kremukams, saldainiams ir kitiems daikteliams. 

Veltinis naudojamas labai labai plačiai. Tinka tiek miegamojo dekorui tiek vaikų kambariui, taip pat labai dažnai naudojamas sezoninių švenčių dekoracijoms kurti. 

Namų interjeras dažnai atnaujinamas keičiant detales - dažniausiai tai būna užuolaidos, dekoratyvūs atributai, pagalvėlės. Pastarosios, gamintos iš veltinio, labai daliai atrodo, puikiai šildo ir suteikia minkštumo, ypač jei interjere yra odinių baldų. 

Veltinio miniatiūros - labai žavingos :)

Žaislai - dailūs, šilti ir svarbiausia  - natūralūs. 

Nuotraukų šaltiniai: IN; Flickr; ETSY. Tendencijas surinko, susistemino ir aprašė lawrute.


Jums reikia sukurti atviruką, kuriame butų panaudota veltinio detalė. Galite panaudoti vieną ar daugiau veltinio elementų, svarbiausia, kad aiškiai matytųsi, jog tai detalės iš veltinio.
Straipsnis viršuje tikriausiai ir taip jau įkvėpė Jus ;) Tačiau, kad būtų dar lengviau ir tuoj pat pultumėte prie savo gėrių darbuotis, įkvėpimui pateikiame dar keletą idėjų.



1. Dalyvauti gali visi.
2. Konkursui galima pateikti tik vieną atviruką.
3. Konkursas truks iki vasario 28 d. (24 val. LT laiku).
4. Savo darbelius skelbkite tinklaraščiuose ar internetinėse nuotraukų talpyklose ir įkelkite nuorodą šio pranešimo gale. Atvirukai gali tuo pat metu dalyvauti ir kituose konkursuose, tačiau turi būti nauji, jų nuotraukos nepublikuotos anksčiau ar jau laimėję konkurse (-uose).
5. Nugalėtoją rinks kompiuterinė programa.
6. Konkurso nugalėtojas bus skelbiamas vasario 29 d.

 

Linkime sėkmės ir laukiame Jūsų darbų!!!

Čia palikite nuorodą į konkursinį darbelį.
  • Jei dedate nuorodą savo tinklaraščio, kuriame publikuojate savo darbelį, tai nukopijuokite tinklaraščio įrašo adresą.
  • Jei dedate nuorodą darbelio, kuris patalpintas Picasa, radikal.ru ar kitose internetinėse talpyklose, nukopijuokite adresą be "http://"
  • Jei nesigauna įdėti veikiančios nuorodos - palikit ją komentaruose ir mes pasirūpinsim, kad visi Jūsų darbelį pamatytų ;)

10 komentarų:

  1. Labai buvo įdomu pasiskaityt apie veltinį ir pažiūrėt tiek nuostabių įkvėpimo šaltinių!!! Mane ne tik atvirukui, bet ir kokiam rimtesniam projektui įkvėpė šis straipsniukas :) Ačiū, lawrute! Reik prisimint jį, kai dekoruosiu savo namus :)

    O visiems būsimiems konkurso dalyviams linkiu smagių akimirkų atrandant veltinį!

    AtsakytiPanaikinti
  2. Labnai smagus konkursas! O jau pavyzdziu grozis!!!! nerealios idejos!!!

    AtsakytiPanaikinti
  3. nesusilaikiau... ir sukurpiau atviruką :)

    AtsakytiPanaikinti
  4. Kaip smagu, kad konkursas dar tik paskelbtas, o jau turime dalyvi ;) Saunus atvirukas!
    Kas dar prisijungs? ;)

    AtsakytiPanaikinti
  5. Labai nedrąsiai bandau ir aš pirmąkart įkišti savo nosį. Labai mėgstu veltinuką, tik atviruko su juo dar nebuvo tekę daryti, bet tikrai su pasimėgavimu praleidau laiką jį kurdama.

    AtsakytiPanaikinti
  6. Laujus,drasiau!Puikus pirmasis bandymas!

    AtsakytiPanaikinti
  7. Laujau, atvirukas tavo puikus, linkiu sekmes ! Esprit :)

    AtsakytiPanaikinti
  8. Sulaukėm tikrai puikių darbelių!!! Bet dar liko visa para ;) Sudalyvaukit ;)

    AtsakytiPanaikinti
  9. labai grazi balta lova....kur tokia gauti? :)

    AtsakytiPanaikinti
  10. labai grazi balta lova....kur tokia gauti? :)

    AtsakytiPanaikinti