2011 m. kovo 23 d., trečiadienis

Pamokėlė. Kaip pasinaudoti skaitmeniniu šablonu/schema?

Kas neabejingas skaitmeniniam ir hibridiniam skrebinimui tikrai yra girdėjęs apie skaitmeninius sluoksniuotus šablonus/schemas (angl. - Digital Layered Template), kuriuos parsisiuntus iš interneto platybių ir naudojantis Photoshop programa, galime susikurti nuostabių skaitmeninių ar hibridinių skrebukų. Šiandien mes pasidalinsime su jumis paprastu sliuoksniuotu šablonu ir pamokėle kaip juo naudotis.

Atsisiūskite šabloną --> Šablonas pamokėlei

Atsidarykite failą Photoshop (PS) programa. 

...Pagrindinis naudojimosi šablonu principas...

Sluokniuotas šablonas turi turėti daug sluoksnių, kuriuos vėliau galėsite pakeisti nuotraukomis, pevikslėliais ar skaitmeniniio popieriaus dizainu. Pažiūrėkite ar matote visų sluoksnių paletę, jei ne įsijunkite ją (Window --> Layers).

Atsidarykie norimą nuotrauką (File-->Open)

Programa atidarys naują langą su nuotrauką, kurią mes norime įdėti į šabloną. Šablone nuotraukos vieta, šiuo atveju, tai juodas plotelis. Šis sluoknis taip ir pavadintas (Nuotrauka).

Atsidarytos nuotraukos sluoksnyje (įprastai jis vadinamas - Background) spaudžiame dešinį pelės klavišą ir pažymime Dublicate Layer .

Atsiradusioje lentelėje pažymime failą kuriame norime įdėti nuotrauką. (Destination - Document: --> Schema su lipnia juosta.psd)

Šablono faile atsiras naujas sluoksnis, tai bus jūsų pasirinkta nuotrauka. Jis gali būti didenis nei šablone nurodyta nuotraukos vieta, nuotrauką tiesiog pamažinkite Move tool (maža juoda rodyklėlė su kryželiu) pagalba.
Nuotraukos sluoksnis, sluoknių paletėje, turi būti virš sluoknio pavadinimu - Nuotrauka. Sekite šiais žingsnisi ir pamatysite kaip akimirksniu jūsų nuotrauka atsidurs vietoje juodo plotelio:
Spaudžiamia dešinį pelės klavišą ant įkeltos nuotraukos sluoksnio (Background) --> Create Clipping Mask
...ir jūsų nuotrauka tiesiog atsidurs tame juodame plotelyje. Dabar galite dar pastumti nuotrauką kaip norite ar taip kaip jums patinka.

Taip galite pakeisti kiekvieną spalvotą sluoksnį norimu popieriaus dizainu ir turėti nuostabų skaitmeninį skrebuką.
Mano skaitmeninis variantas.

Tačiau aš esu labiau tradicinio ir hibridinio skrebinimo atstovė, todėl dabar parodysiu kaip tokiu šablonu pasinaudoti ir pasigaminti "hibridinuką".
Hibridiniam skrebukui aš atsispausdinsiu tik stačiakampę šablono dalį, kuriame yra nuotrauka, pavadinimas ir aprašymas. Visas kitas detales panaudosime pasitelkę tradicines priemones.
Pagal savo sumanymą aš įdėjau nuotrauką ir pakeičiau tekstą. Tekstą galite pakeisti štai taip: pasirinkite teksto įrankį (Horizontal Type Tool) (Raidelė "T")
Pelės žymeklis pasikeis į rašymo brūkšnelį. dabar tiesiog spauskite ant pavadinimo teksto ar aprašymo teksto sluoksnio ir pakeiskite norimu tekstu.
Aš pakeičiau štai taip:
 

Kadangi likusius elementus aš pridėsiu pati, nereikalingus sluoksnius ir elementus tiesiog išjungiu paspausdama akutės simbolį šalia sluoksnio.


Išjungus visus nereikalingus sluoksnius jūsų šablonas turi atrodyti štai taip:

Mūsų šablonas dabar yra 30.5 X 30.5 cm. Todėl mes išsikirpsime tik tą dalį, kurią norime atsispausdinti. Pažymėkite Crop Tool ir tada veskite su pele nuo kairiojo viršutinio balto rėmelio kampo iki dešinio.
Kai norimą spausdinti plotą pažymime spaudžiame Enter ir turime tik dalį, kurią norime atsispausdinti.
Galime spausdinti ant A4 formato fotopopieriaus.



O tada darbuotis jau su tradicinėmis skrebinimo priemonėmis.

Mano hibridinio skrebuko variantas.
Sėkmės kūryboje!

5 komentarai:

  1. Darbas nuostabus,sirdingai dekoju uz pamokele.
    Isbandziau, luzk is juoko:) papankuotas varijantas gavos :)
    man nesiseka kopijuot :)))) nuotrauka gavos per maza :) na ir t.t
    Antra kart pabandysiu gal pavyks kas nors maziau pankuot :)
    Dar karteli dekoju.

    AtsakytiPanaikinti
  2. knopkiniukai, galbut tavo nuotraukos mazesne rezoliucija...
    šablono rezoliucija 300 dpi.

    AtsakytiPanaikinti
  3. Ilona,dekui, pabandysiu su 300dpi, darba kuri padariau, dar apkarpiau ir atspausdintoj versijo, kaip pirmas blynas labai liuks :)(kazkur dingo kazkokie nereikalingi pabraizymai, kuriuos maciau ekrane)
    dekui ... jus cia kaip auksine zuvele,visai i mano norus pataiket su skaitmenos pamokelem.. :)

    AtsakytiPanaikinti
  4. Sauni pamokele, Aciu!
    Darbeliai tiek skaitmeninis tiek hibridinis - NUOSTABUS!

    AtsakytiPanaikinti