2010 m. balandžio 14 d., trečiadienis

Šiek tiek skrebinimo istorijos... II dalis

Praeitą kartą supažindinome jus su skrebinimo atsiradimu, jo ištakomis. Šiandien pratęsime savo kelionę...

Kaip jau pasakojome, 19 amžiuje skrebinimas buvo ypatingai populiarus. Tačiau svarbu paminėti, kad fotografijos atsiradimas – pirmiausiai, tai 1837 m. Louis-Jacques Daguerre‘o išrastas dagerotipas, kuris siejamas su pačia fotografijos pradžia, bei vėliau – 1888 m. – George Eastman‘o sukurtas „Kodak“ fotoaparatas su fotojuostele – neišvengiamai padarė didžiulę įtaką skrebinimui.
"Kodak" fotoaparato išradėjas ir jo kūrinys
Viena vertus, skrebinimo mėgėjai įgijo priemonę savęs ir savo gyvenimo įamžinimui visiškai nauju būdu – galėjo į savuosius skrebinimo darbus įkomponuoti fotografijas. Kita vertus, fotografijos atsiradimas sąlygojo skrebinimo populiarumo mažėjimą, kadangi nemaža dalis žmonių pirmenybę teikė nebe skrebinimui, bet fotografijoms ir jų kaupimui masiškai leidžiamuose fotoalbumuose.

Prasidėjęs I Pasaulinis karas bei kartu su juo atėjęs ekonominis nuosmukis taip pat stipriai prisidėjo prie to, kad susidomėjimas skrebinimu smarkiai sumažėjo.

Skrebinimo „atgimimą“ ir net tokio reiškinio kaip „modernus skrebinimas“ pradžią reikėtų sieti su 1970 – 1980 metais, kurie buvo svarbūs dėl keleto momentų:

* Augantis susidomėjimas genealogija bei 1970 metais pasirodžiusi Alex Haley publikacija “Šaknys” (“Roots”), vaizdžiai pasakojanti apie šeimos istoriją nuo 18 amžiaus Afrikos iki 1970 m., lėmė susidomėjimo skrebinimu bei šeimos istorijos išsaugojimu atsinaujinimą.












* 1976 m. Jutoje gyvenanti Marielen Christensen su šeima pradėjo kurti kūrybiškus puslapius savo šeimos fotografijoms bei su jomis besisiejantiems prisiminimams. Būdami mormonais, jie, kaip ir kitos mormonų šeimos, savo bažnyčios buvo skatinami dokumentuoti šeimos istoriją.
Savo sukurtus puslapius ji segdavo į 3 žiedais laikomus segtuvus. Tokiu būdu sukūrusi daugiau kaip 50 albumų, ji buvo pakviesta juos parodyti parodoje Soltleiksityje (Salt Lake City). Dėl kilusio didžiulio susidomėjimo tokio tipo darbais, Marielen pradėjo keliauti po šalį demonstruodama naudotas priemones bei technikas.

* 1980-ųjų viduryje pradedami gaminti įvairūs odiniai albumai jau papuošti gėlėmis ar paukšteliais, papildyti iš anksto tam tikrom temom skirtais dekoratyviais puslapiais. Kai kuriuose buvo galima rasti kišenėles nuotraukoms ar iš anksto paruoštus eskizus piešimui.

* 1981 m. Jutoje ta pati Marielen atidarė pirmąją skrebinimui skirtų prekių parduotuvę pasaulyje (kuri veikia iki šiol!) bei išleido skrebinimo patarimų knygą „Atminimų išlaikymas gyvais“ (Keeping Memories Alive).






Įdomus faktas: Karalienė Viktorija taip pat turėjo savo skrebinimo albumą, kurį eksponavo Karališkuosiuose rūmuose.

Per kelerius metus (maždaug, iki 1985 m.) skrebinimas taip išpopuliarėjo, kad tapo sparčiausiai augančiu bei turinčiu didžiulę aplink jį besisukančią industriją laisvalaikio pomėgiu JAV. Su šiuo laikotarpiu reikėtų sieti ir įvairių medžiagų, kurios būtų „be rūgščių“ (acid free) bei tinkamos archyvavimui, išaugusį naudojimą skrebinime.

Skrebinimui skirtų priemonių pasiūla augo, buvo kuriami ir plėtojami nauji skrebinimo stiliai, daugėjo populiarius visame pasaulyje, įsimintinus darbus kuriančių ir galybes gerbėjų turinčių autorių. Internetas bei kompiuterinės technologijos padėjo skrebinimui populiarėti pasauliniu mastu, buvo sukurta daugybė skrebinimui skirtų svetainių, o vėlyvais 1990-aisiais atsirado ypatingas skrebinimo tipas – skaitmeninis skrebinimas.

Skrebinimas tapo svarbia nūdienos dalimi. Juo siekimama papasakoti savo gyvenimo istorijas, išsaugoti prisiminimus ateities kartoms. Tai daro mūsų gyvenimus išskirtiniais. Skrebinimas - tai menas.

Kviečiame ir jus įsijungti į mūsų nuostabią skrebinančią bendruomenę. Atraskite, kurkite ir išaugokite!


Parengta pagal: http://www.intoscrapbooking.com/, http://www.everything-about-scrapbooking.com/, http://www.buzzle.com/, http://www.pagesoftheheart.net/, http://www.judycreations.com/, http://www.scrapbookersparadise.com/

Foto šaltiniai: http://harmondrive.com, www.drum.co.ke, www.scrapbooks.com

Straipsnį parengė Žiurbutis ir Isida







4 komentarai:

  1. Sauniai padirbejote merginos! Straipsnis idomus ir informatyvus. Aciu jums!

    AtsakytiPanaikinti
  2. Buvo labai įdomu pasiskaityt - dabar galėsiu ir pati išsamiau papasakot, kuo užsiimu ir kaip gimė šis malonus užsiėmimas.

    AtsakytiPanaikinti
  3. Nuostabu!!!
    Labai informatyvu ir įdomu :D
    AČIŪ

    AtsakytiPanaikinti
  4. Laba iidomus straipsnis! Aciu merginos :D

    AtsakytiPanaikinti