2010 m. vasario 9 d., antradienis

Šiek tiek skrebinimo istorijos...

Kada atsirado skrebinimas?
Kad ir kaip gaila, tačiau niekas nežino tikslaus atsakymo. Pasižvalgius po skrebinimui skirtus tinklalapius paaiškėja, kad vieni skrebinimo pradžią sieja su urviniais žmonėmis, medžiojusiais mamutus, kiti – su Aristoteliu ar Ciceronu, dar kiti – su Renesanso laikotarpiu ar XVII amžiumi ir pan.
Tačiau, viską apibendrinus, skrebinimo darbų pirmtakais galima laikyti:

- XIV-XVI amžiuje atsiradusias kasdienių užrašų knygas ar sąsiuvinius (angl. commonplace books). Jos buvo naudojamos įvairios informacijos kaupimui: svoriams, eilėraščiams, medicininėms formulėms, maldoms, patikusioms ar svarbioms ištraukoms, citatoms ir t.t. Neįstengdami viso to prisiminti, išsilavinę žmonės tiesiog imdavo ir užsirašydavo bei iliustruodavo savo užrašus.


- Grangerio knygas (angl. Grangerbooks). William‘as Granger‘is 1769 metais išleido Anglijos istorijos knygą su papildomomis iliustracijomis bei priedais. Po kurio laiko jis patobulino savo idėją į kitas savo leistas knygas įsegdamas keletą tuščių lapų, kuriuose knygos savininkas galėjo rašyti, ką panorėjęs, kolekcionuoti autografus ar laiškus, ar ką nors nupiešti.

- Draugystės albumus (angl. friendship albums), išpopuliarėjusius tarp jaunų merginų Viktorijos laikotarpiu. Tai buvo tarsi svečių ir asmeniniai albumai, užpildyti parašais, atvirutėmis, plaukų sruogomis, paveiksliukais, eilėraščiais ir pan. Draugystės knygos buvo kuriamos ne tik sau, bet ir dovanoms.



  • Žodis „skrebinimas“ (angl. scrapbooking) pirmą kartą buvo paminėtas dar XVIII pabaigoje. Jis kilo nuo ryškiai spalvinto popieriaus iškarpų ar gabaliukų, naudoto tuometiniams albumams užpildyti. Kadangi tuo metu dar nebuvo fotoaparatų ir fotografijų, tai ką gi dėdavo į skrebinimo albumus? Tai buvo ir produktų etiketės ar pavadinimo ženkliukai, ir sveikinimo atvirukai, ir citatos, ir posakiai, ir eilėraščiai, ir šventi paveiksliukai, asmeniniai rašteliai, meilės laiškai, piešiniai, iškarpos iš laikraščių, reklamos bei skelbimai, džiovintos gėlės, plunksnos ir t.t.

    Tačiau jei tikruoju skrebinimo gimimo laikotarpiu reikėtų laikyti XVIII a., tai jo klestėjimo – jau XIX amžių. Po 1825 m. išleistos knygos “Skrebinimas”, kur buvo pateikiamos idėjos, kaip panaudoti paveikslėlius ir laikraščių iškarpas albume, bei po 1826 m. John Poole rašinio apie „Medžiagos rinkimą rankraščiams bei literatūrinį skrebinimą“ stipriai išaugo susidomėjimas skrebinimu. Skrebinimas ypač išpopuliarėjo tarp viduriniosios klasės atstovų.

    Įdomūs faktai: mums gerai žinomas rašytojas Markas Tvenas taip pat buvo skrebinimo entuziastas. Jis skirdavo visą sekmadienį šiam laisvalaikio užsiėmimui, vėliau savo išpuoštas knygas parduodavo. Pavyzdžiui, 1901 metais buvo galima įsigyti net 57 skirtingus Marko Tveno kurtus albumus skrebinimui. O štai Amerikos prezidentas Tomas Džefersonas irgi mėgo skrebinti: savo prezidentavimo metais jis albumuose kaupė iškarpas iš laikraščių. Ir apskritai, to meto laikotarpiu pomėgis išsaugoti vienus ar kitus dalykus atminčiai buvo itin paplitęs hobis tarp vyrų.


    Apie 1880-1890 metus buvo pats skrebinimo pikas. Daugelis to meto žurnalų rašė apie skrebinimą kaip apie puikią švietimo priemonę bei bendrą šeimyninę veiklą, juose būdavo pateikiama daugybė patarimų, ką ir kaip skrebinti. Tad, priklausomai nuo kūrėjo asmenybės, vienuose skrebinimo albumuose buvo galima rasti temomis suskirstytų atvirukų, kituose – piešinių, dar kituose – įvykius primenančių kompozicijų iš įvairiausių elementų, ir pan.

    Priežastys skatinančios skrebinti išlieka svarbios iki šiol, nes skrebinimas leidžia išreikšti savo mintis, jausmus ir sentimentus, išsaugoti atminimus, ypatingus momentus bei šeimos istoriją.

    Žinoma, fotografijos atsiradimas kardinaliai pakeitė skrebinimo būdus.

    Bet apie tai ir dar daug ką įdomaus papasakosime jau kitą kartą. ;)

    Parengta pagal www.intoscrapbooking.com, www.everything-about-scrapbooking.com, www.myscrapbooks.com, www.pagesoftheheart.net, www.scrapbookersparadise.com, www.buzzle.com tinklalapių medžiagą.

    Straipsnį parengė Žiurbutis ir Isida

3 komentarai:

  1. lenvai skaitesi :) dedu diiideliiii +

    :)

    AtsakytiPanaikinti
  2. Man labai patiko straipsniukas...norisi dar ir dar tokių pasiskaityt:) Lauksim sekančių naujienų skrebo pasaulyje!

    AtsakytiPanaikinti
  3. Merginos, puikiai pasidarbavot.
    Trumpai ir konkrečiai - super :)

    AtsakytiPanaikinti